Calculul contributiilor sociale conform OUG nr.4/2017 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 30.08.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Calculul contributiilor sociale in contextul prevederilor Ordonantei Guvernului nr.4/2017”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “In situatia in care un angajat intra sau iese din activitate in cursul lunii sau este in concediu medical iar venitul este sub salariul minim cum se calculeaza contributiile? Proportional cu zilele lucrate ? Dar daca este in CM?”

a.) Raspuns ANAF: “Da calculul se face proporţional cu zilele lucrate. În situația în care angajatul începe activitatea sau încetează raporturile de serviciu în cursul lunii, deci lucrează mai puţine zile decăt numărul zilelor lucrătoare din luna respectivă contribuțiile sociale se datorează la câştigul realizat dacă acesta este egal sau mai mare decât salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna respectivă corespunzător numărului zilelor lucrate. Dacă acest câştig este mai mic, atunci contribuţiile se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna respectivă corespunzător numărului zilelor lucrate.”

b.) Intrebare contribuabil: “(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică persoanelor prevăzute la art. 136 lit. c), pe perioada în care salariații acestora se află în una dintre următoarele situații:

  • sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
  • sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
  • sunt persoane cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;

Daca avem o persoana cu dizabilitati ce are drept de munca 4h/zi, dar este angajata cu 2h/zi se excepteaza de la plata majoarata a CAS si CASS?”

b.) Raspuns ANAF: “În situația descrisă de dvs., cu condițiia prezentării documentelor justificative de către persoana fizică cu dizabilități, prevederile art. I pct.1 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nu se aplica.”

c.) Intrebare contribuabil: “Pentru un angajat pe perioada determinata 5 zile cu un salariu brut 570 lei cum se calculeaza contributiile?”

c.) Raspuns ANAF: “În situaţia în care persoana fizică are încheiat numai un contract individual de muncă, obţinând un câştig lunar al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe ţară, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatori este salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ. Calculul contribuţiilor sociale nu este influienţat de perioada determinată sau nedeterminată pentru care este incheiat contractul de muncă.”

d.) Intrebare contribuabil: “Conform OG 4/2017 art 140 alin 3 unde sunt exceptiile – un salariat cu timp partial de 2 h / zi , dar realizeaza venituri in cursul lunii in baza a doua sau mai multe contracte si baza lunara cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, cum se calculeaza in D 112 modificata si actualizata la 28.08.2017, deoarece retinerile in cazul acesta pentru CAS si CASS angajator se face la un salariu de baza de minim 1450 si nu se tine cont de exceptie.”

d.) Raspuns ANAF: “Dacă un salariat încadrat cu timp partial realizeaza venituri in cursul lunii in baza a doua sau mai multe contracte si baza lunara cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, contribuţiile se calculează de fiecare angajator la caştigul realizat. Dacă la completarea formularului D112 nu se permite acest lucru vom transmite colegilor de la IT să reanalizeze corelaţiile din cadrul D112.”

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Ce se intampla cu acele contracte incheiate cu salariul brut de 1450 lei,
norma de 8 ore/zi, care din diverse motive (inactivitate temporara, absenteism nemotivat, invoiri, concedii fara salariu) nu indeplinesc norma lunara (din 20 zile lucratoare, salariatul lucreaza efectiv 15 zile) si astfel au salariul sub 1450 lei dar peste minimul pe economie raportat la numarul de zile lucrate (nu lucratoare) din luna? Se vor plati contributii majorate pentru aceste situatii? E ca si cum nu am plati salariatul pentru ca nu a muncit, dar am plati contributii la stat pentru o perioada.”

e.) Raspuns ANAF: “Calculul se face proporţional cu zilele în care contractul de muncă a fost activ. Dacă perioada intreruperilor reprezintă perioadă în care contractul de muncă este suspendat, potrivit prevederilor Codului Muncii atunci calculul se face ţinând cont de numărul zilelor lucrate.”

f.) Intrebare contribuabil: “Sunt persoana fizica autorizata, am optat pentru impozitarea in baza normelor de venit, la pensii am optat pentru 10,5%. In contextul prevederilor OG 4/2017 care este procedrura fiscala aplicabila? Sunt si salariata cu 2 ore.”

f.) Raspuns ANAF: “Prevederile OG 4/2017 se referă la veniturile din salarii şi veniturile asimilate acestora şi nu la conntribuţiile sociale datorate pentru veniturile din activităţi independente.”

Mai multe intrebari si raspunsuri pe aceasta tema pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: ANAF

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare